Tabara de vara in Maramures – Alsys Travel

Tabara de vara in Maramures – Alsys Travel

#als001

Calatorie in Tinutul de Basm al Morosenilor

» de la 1750 Ron / persoana/ pachet

Sejur de 6 zile/ 5 nopti in perioada:

22.06 – 27.06.2024

20.07 – 25.07.2024

CLICK AICI PENTRU OFERTA

Maramureşul este considerat de mulţi sufletul satului tipic românesc. Cu aşezãrile sale pitoreşti, dealuri înverzite şi câmpii pline de flori sãlbatice, Maramureşul concentreazã tot ceea ce înseamna viaţa la ţarã. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unicã de a se întoarce în timp, de a fi martori ai unor vremuri şi ai unei vieţi mai simple.
Maramureşul este o destinaţie unicã, situatã în inima Europei, care a pãstrat cu mare grijã cultura, tradiţiile şi stilul de viaţã al ţãranului din vremuri trecute. Regiunea ţine locul unui testament al tradiţionalului, al unei ere romantice a simplitãţii şi a valorilor morale despre care în zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii noştri.

» PACHETUL INCLUDE
  • Transport autocar dus-intors clasificat pentru curse interne si internationale, pe ruta Bucuresti-Maramures-Bucuresti cu 2 soferi
  • 5 nopti cazare in camere duble/triple si de 4 locuri, cazare pensiunea Marinela 3* din Sighetul Marmatiei-Maramures
  • Cazare cu pensiune completa/sau la cerere demipensiune
  • Insotitor de grup si animator pentru serile tematice de la pensiune
  • Vizita la principalele atractii din zona si la obiective propuse in program
  • Distractie si voie buna
  • Surprize din partea gazdelor in ultima seara

 

» CAZARE

Pensiunea Marinela are o poziţie liniştită pe malul râului Isa, la 5 km de Sighetu Marmaţiei, şi oferă camere cu acces gratuit la internet Wi-Fi, o grădină cu facilităţi de grătar, un loc de joacă pentru copii şi parcare gratuită.

Camerele au TV cu ecran plat cu canale prin cablu, o zonă de relaxare şi o baie privată cu duş şi articole de toaletă gratuite. Unele unităţi oferă şi un balcon.

Tarifele sunt valabile pentru un grup minim de 50 platitori

*Conducatorul de grup isi rezerva dreptul de a organiza vizitele din program in functie de conditiile meteo, situatii obiective locale, trafic.

 

Nota: Programul pe zile si ordinea vizitelor se pot modifica, respectand in totalitate vizitele mentionate în program.
Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este in conformitate cu normele locale.

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus.  Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale tarifului ofertei.

1
Ziua 1

ZIUA I: BUCURESTI - SIGHISOARA - TG.MURES - SIGHETUL MARMATIEI (aprox. 585 km)

Intalnire cu tot grupul si reprezentantul agentiei dis de dimineata la ora si locul stabilit de comun acord.

Vom porni calatoria cu vizita la Sighisoara, vom avea tur privat cu ghid autorizat

Este cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania şi totodată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, înregistrată în patrimoniul UNESCO.

Sighișoara,” Perla Transilvaniei” de odinioară, considerată și astăzi a fi” cea mai frumoasă cetate locuită din Europa”, își înalță turnurile semețe pe colina care domină cel mai important defileu de pe cursul mijlociu al Târnavei Mari.

Întemeiată după tradiție în 1191, dar menționată documentar în 1280 sum numele de Castrum Sex și mai apoi cu termenul german Schespurch (1298), Sighișoara este opera constructivă a coloniștilor germani (sașii) aduși în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar în secolele XII-XIII d. Hr.
Dar istoria acestor meleaguri are rădăcini mult mai îndepărtate în timp. În imediata apropiere a orașului, pe Dealul Turcului (Wietenberg) exista urmele unei vechi așezări din epoca bronzului, dublată ulterior de cea mai puternică fortificație dacică de pe cursul mijlociu al râului Târnava Mare.

La Sighișoara într-unul din altelierele breslei aurarilor au fost bătute monede cu însemnele sale: vulturul cruciat și dragonul, astăzi rarități numismatice. După catastrofa de la Mohacs (1526), turcii transformă Ungaria în pașalâc, iar Transilvania devine principat autonom (1540) sub suzeranitate otomană. Pentru locuitorii Sighișoarei perioada cea mai grea a fost între anii 1601-1676, aproape un secol încărcat de războaie, jafuri, molime și incendii. În cadrul evenimentelor tulburi de după uciderea lui Mihai Viteazul pe câmpul de la Turda, orașul este ocupat în mau multe rânduri de mercenarii lui Basta și apoi de trupe secuiești. În 1601, o armată secuiască reușește să pătrundă prin trădare în Cetate profitând de lipsa primarului, care plecase la Mediaș.

Așa cum se păstrează astăzi, arhitectura Sighișoarei este dominată de Renaștere si Baroc, fiind expresia unui efort constructiv survenit relativ târziu, în sec. XVI – XVIII, în special după marele incendiu de la 1676. Din vechea arhitectură gotică rurală au rămas numai cele două biserici importante ale Cetăți: Biserica din Deal și Biserica Mănăstirii. În ciuda construcților din sec. XIX-lea, care au modificat parțial arhitectura medievală, Cetatea Sighișoara continuă să rămână” cel mai frumos și cel mai bine păstrat ansamblu de arhitectură medievală din centrul si sud estul europei”.

(Masa de pranz* optional, aprox.35-50ron/persoana sau posibilitatea de manca pachetel pregatite de acasa) - dupa vizita ne vom indrepta spre cazare, unde vom lua cina, pensiune 3*, Sighetul Marmatiei Maramures.

 
2
Ziua 2

ZIUA II: plimbari la principalele obiective din zona: Cimitirul Vesel si manastirea Sapanta Peri (aprox. 65 km)

Mic dejun aprox.8:00-9:00. Dupa servirea micului dejun. Vom avea ocazia sa exploram frumusetile zonei. Vom vizita:

Cel mai important monument de arta populara din tara Cimitirul Vesel – Sapanta.

Cimitirul, care cuprinde aproape 1.000 de cruci viu colorate – având un fundal albastru, devenit iconic – este o colecție de picturi naive și poeme ironice care (re)aduc la viață fragmente reprezentative din traiul și ocupațiile locuitorilor din Săpânța. Epitafurile sunt scrise la persoana I, în grai popular. Mare parte au fost scrise, vreme de peste jumătate de veac, de meşterul Stan Ioan Pătraș, întemeietorul “cimitirului vesel”. În 1977, când acesta s-a stins, tradiția a fost dusă mai departe de meşterul cioplitor în lemn Dumitru Pop Tincu.

Manastirea Sapanta Peri, ea este amplasata intr-un parc dendrologic, intr-un spatiu mirific dintr-o padure seculara. Biserica, asezata pe un soclu de piatra, este construita in stil maramuresean,din lemn masiv de stejar. Impresionanta turla ce se ridicata la aproape 78 m deasupra solului transforma edificiul in cea mai inalta biserica de lemn din lume.

Pe o uliță lăturalnică din apropierea cimitirului găsiți Casa Memorială Stan Ioan Pătraş – un mic muzeu care oferă vizitatorilor, în afara miniaturalelor cruci pictate, sculpturilor masive şi a basoreliefurilor, o bogată colecţie de icoane pictate pe sticlă, blide frumos decorate, costume populare săpânţene, cergi şi o suită de fotografii ale meşterului şi ale apropiaţilor acestuia. Un bust al meşterului, dăltuit în piatră, se află în faţa casei şi a atelierului său. Cimitritul Vesel de la Săpânța, monument de artă populară de o valoare inestimabilă cu specific tradițional, este cunoscut pentru crucile viu colorate, picturile reprezentând scene din viața persoanelor înhumate, şi versurile amintind în note umoristice despre viaţa acestora.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari) Cimitirul Vesel program de vizitare: zilnic, 10.00–18.00. taxă de intrare: 10ron/persoana(pt Cimitirul Vesel)

Intoarcere pensiune si masa de pranz cu 2 feluri, pauza odihna si relaxare.

Seara cina

3
Ziua 3

ZIUA III: vizita la Biserica din Deal Ieud, Manastirea Barsana (aprox. 85 km)

 

Mic dejun 8-9:00 dimineata Dupa servirea micului dejun. Vom avea ocazia sa exploram frumusetile zonei. Vom vizita:

Biserica din Ieud Biserica „Naşterea Fecioarei” din Ieud este unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din Maramureş. Biserica de lemn din Ieud Deal a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în decembrie 1999, împreună cu alte șapte lăcașe de cult din Maramureș.

Este impresionantă prin amplasarea sa pe un versant pietros, pe malul pârâului Ighişor, în cimitirul satului. Planului este cel obişnuit în bisericile ortodoxe şi volumetria este tipică pentru bisericile din Maramureş cu acoperiş în două ape fără portic. Ceea ce este remarcabil pentru această biserică este spaţiul interior, cel mai elaborat poate din punct de vedere al concepţiei, al realizării tehnice, al detaliilor sculptate cărora li s-a adăugat pictura acoperind întreaga suprafaţă, operă a pictorului de fresce, Alexandru Ponehalschi (1782).

La poalele dealului,unde se afla biserica, se gaseste si se poate vizita Muzeul Etnografic Pleș,

Muzeul este, de fapt, o fostă gospodărie maramureșeană transformată de membrii familiei Pleș, cu pasiune și respect pentru istorie, într-un mic muzeu popular. Casele sunt foarte bine conservate în starea lor originală și adăpostesc creații de port popular, obiecte și unelte de lemn și mobilier vechi din lemn. Muzeul a fost amenajat intr-o fosta gospodarie taraneasca, in doua case de lemn vechi de peste 200 ani. Aici sunt prezentate articole de port popular, diverse ustensile specifice zonei etnografice precum si obiectele tipice folosite in casele maramuresene. Obiectele prezente aici nu apartin doar familiei Ples. Ele sunt adunate de la sateni si expuse. Originalitatea acestui muzeu consta in faptul ca toate obiectele de aici sunt functionale si se pot face demonstratii pe loc.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari)

PROGRAM DE VIZITARE: luni – vineri, 9.30 – 18.00(cu pauza de la 13:30-14:30) Tarif vizita: 6ron/persoana (pt biserica) si pentru muzeu 20ron/ persoana

Manastirea Barsana. Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală si este compus din: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica (cu o înălțime de 57 m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela (construită pe mai multe nivele), casa maiștrilor și casa (atelierul) artiștilor. Recent a fost construit Muzeul din incinta mănăstirii. În prezent, hramul mănăstirii se oficiază pe data de 30 iunie: "Soborul Sfinților 12 Apostoli", protectorii mănăstirii fiind cei 12 apostoli. Tinandu-se seama de situatia geografica, de specificul locului, de posibilitatile formarii obstilor, de dorinta credinciosilor, de destinatia prezenta si de perspectiva, precum si de alte criterii s-a stabilit ca Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana sa fie manastire de maici.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari) Barsana Taxa de intrare este de 10 ron/persoan

4
Ziua 4

ZIUA IV: plimbare cu mocanita din Maramures Viseul de Sus (aprox. 135 km)

Mic dejun dis de dimineata (pana in ora 8:00) si plecare spre Viseu, imbarcare in trenulet plecare ora 9:00 dimineata

Trenul cu abur ne va purta domol pana in statia Paltin prin muntii Maramuresului, in mijlocul unuia dintre cele mai frumoase si salbatice peisaje. Dupa un lin traseu de 21.6 km si numeroase opriri, ajungem in statia Paltin. Aici vom avea mai mult timp pentru sedere in natura, vom putea servi masa in locuri special amenajate, vom putea admira defileul de pe o platforma de observare sau vom face o scurta drumetie pana la galeriile din timpul celui de-al doilea razboi mondial.Dupa cca o ora jumatate, batrana Mocanita este pregatita pentru intoarcere catre gara Cff Viseu de Sus, pe acelasi traseu cu paduri salbatice, unde linistea naturii este intrerupta doar de pufaiturile trenului si fluieratul locomotivei. In jurul orei 15:30 Mocanita soseste in gara Viseu de Sus. Initial, unicul scop al Mocanitei era sa poata transporta lemnele din padurea din Parcul National Muntii Maramuresului. Asta se intampla in 1932, atunci cand s-a construit calea ferata forestiera. De atunci si pana in prezent, statia CFF Viseu de Sus, cea de unde te vei urca si tu venind aici, functioneaza fara oprire. Din anul 2000 insa, cineva a avut ideea geniala de a-i atribui trenului cu aburi si un scop turistic. Astfel, au inceput sa se organizeze aceste trasee, devenite in scurt timp extrem de apreciate. Celebritatea Mocanitei vine mai ales ca urmare a faptului ca este una dintre ultimele locomotive forestiere cu aburi din lume.

Program si tarife (acestea pot suferi modificari) Zilnic, inclusiv Duminică

pachet  simplu: bilet călătorie Mocănița Vişeu de Sus - Novăţ/Paltin* și retur Vişeu de Sus - plecarea   ora 09:00 Poaps Paltin (km 21.6): aprox ora 11:00 Vişeu de Sus - sosire aprox.ora 14:30/15:00 Un traseu durează (dus-întors) aproximativ 6 ore

Tarife:                                                     Adulţi: 85ron/ adult Tineri: 75ron/ adolescent Elevi 6-16ani: 60 ron

* Atenţie – Tarifele sunt diferite la evenimente (sărbători naţionale, sărbători de iarnă sau Paşti, 1 Mai, Rusalii, Maramureş Brunch, Concert Clasic etc.) ** În anumite zile se organizează mai multe plecări de dimineață, însă se recomandă cumpărarea online în prealabil.  *** Plecările/sosirile se adaptează în funcție de sezon. 

Pachet special Mocanita Include: biletul, un platou grill, o cafea, o băutură răcoritoare, un produs patiserie.

Tarife: 135ron/adult 125ron/adolescent 100ron/elev 6-16 ani

Oprire mai apoi in satul Săcel, mai puțin cunoscut decât Breb, este cel puțin la fel de ofertant pentru turistul care vrea să descopere Maramureșul autentic. Aici se afla cea mai veche moară de pe Valea râului Iza care încă funcționează. Se numește moara lui Dănilă Mescleș și a fost ridicată în anul 1850 de către un grup de localnici evrei.

Ne vom opri si la Atelierul și cuptorul olarului Tănase Burnar – ultimul meșter care lucrează ceramica de Săcel. Centrul Săcel se deosebeşte de celelalte centre de ceramică din Maramureş prin faptul că ceramica produsă aici este arsă la roşu şi decorată prin două tehnici: lustruire şi pictare. Aici s-a produs dintotdeauna doar ceramică roşie nesmălţuită, lustruită, nu şi ceramică neagră lustruită. Un cuptor (vechi de peste cinci secole) de ars oale de lut şi obiecte decorative dar şi jucării plămădite din argila grasă, sur-vânătă, de Săcel se află la subsolul atelierului.

O etajeră cât un perete oferă vizitatorilor, frecvent de pe alte meleaguri, o largă paletă de obiecte ceramice neglazurate, totuşi capabile să reţină apa (în cazul ulcelelor, oalelor pentru fiert sarmale, vazelor şi glastrelor pentru flori). Modestele decoraţiuni ce aduc unor înalte cardiograme maron-întunecate sunt şlefuite după uscare (aceasta durează circa 2-3 săpt) cu o banală piatră dură de râu, abia apoi puse la copt două zile, cu foc permanent susţinut.

Intoarcere pensiune si masa de pranz cu 2 feluri, pauza odihna si relaxare.

Seara cina

5
Ziua 5

ZIUA V: stationare autocar activitati la pensiune relaxare si odihna sau plimbari prin zona drumetii la pas

Mic dejun 8:00 - 9:00 dimineata odihna si relaxare si plimbari in zona. Masa de pranz la pensiune si pregatiri pentru ultima seara + cina, 2 surprize pentru grup din partea gazdelor si Alsys Travel. Petrecere de ramas bun cu animatorii agentiei.

6
Ziua 6

ZIUA VI: Intoarcere acasa (aprox. 620 km)

Dupa micul dejun ve luam la revedere de la acest locuri minunate si ne inbarcam la autocar, intoarcere acasa pe aceeasi ruta.

Sosire inapoi in Bucuresti aprox ora 20:00-21:00 in functie de conditiile de meteo si trafic.

LOCATIE

SERVICII INCLUSE:

  • Transport autocar dus-intors clasificat pentru curse interne si internationale, pe ruta Bucuresti-Maramures-Bucuresti cu 2 soferi
  • 5 nopti cazare in camere duble/triple si de 4 locuri, cazare pensiunea Marinela 3* din Sighetul Marmatiei-Maramures
  • Cazare cu pensiune completa/sau la cerere demipensiune
  • Insotitor de grup si animator pentru serile tematice de la pensiune
  • Vizita la principalele atractii din zona si la obiective propuse in program
  • Distractie si voie buna
  • Surprize din partea gazdelor in ultima seara
NU SUNT INCLUSE:
  • Intrarile la obiectivele turistice din program
  • Cheltuieli personale