Pelerinaj de o zi la Mânăstirea Curtea de Arges
#als001
Pelerinaj de o zi la Mânăstirea Curtea de Arges
Sărbătoarea Sf. Mucenițe Filofteia
» 100 Ron / participant (minim 40 pers)
Excursie de 1 zi in data de:
7 Decembrie 2024
TRASEU: BUCURESTI – CURTEA DE ARGES
În calendarul ortodox, la data de 7 decembrie este pomenită an de an Sfânta Muceniță Filoteia, ale cărei moaște se află de peste 600 de ani la Curtea de Argeș. Supranumită și „Fecioara de la Argeș”, ea a devenit ocrotitoarea Țării Românești încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, moaștele ei fiind venerate cu evlavie de cetele de pelerini care, la anumite zile din an, iau drumul Argeșului pentru cuvenită închinare.
Sfintele Moaste ale Sfintei sunt asezate la loc de cinste in Mânăstirea Curtea de Arges.
Mânăstirea Curtea de Argeș reprezintă un simbol al credinței și smereniei poporului român.
Mânăstirea Curtea de Arges este a doua manastire din Romania ca suprafata.
» PACHETUL INCLUDE
- Transport Bucuresti-Curtea de Arges si retur cu autocar clasificat pentru transport intern si international (aprox. 350 km);
- Insotitor de grup.
» PACHETUL NU INCLUDE
- Masa de pranz (optional);
- Cheltuieli personale.
Nota: Programul pe zile si ordinea vizitelor se pot modifica, respectand in totalitate vizitele mentionate în program.
Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este in conformitate cu normele locale.
Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale ofertei.
-
Destination
PROGRAM
Intalnire cu insotitorul agentiei la locul si ora stabilite de comun acord, plecare din Bucuresti spre Curtea de Arges si vizitam Manastirea Curtea de Arges.
Curtea de Argeș a fost prima capitală a Țării Românești și păstrează cele mai importante edificii bizantine de pe teritoriul României, printre care se numără Biserica Domnească, monument de secol XIV aflat pe lista indicativă a UNESCO. Important centru politic și economic în timpul epocii medievale, Curtea de Argeș a decăzut după mutarea cetății de scaun a Țării Românești la Târgoviște, dar își recapătă prestigiul în timpul perioadei interbelice odată cu desemnarea catedralei Mânăstirii Curtea de Argeș ca necropolă regală. La Curtea de Argeș s-au născut câțiva dintre domnitorii cei mai importanți din istoria medievală a Țării Românești (Neagoe Basarab, Vlaicu Vodă, Mircea cel Bătrân) dar și personalități marcante ale perioadei interbelice precum Urmuz și Florian Ștefănescu-Goangă. Curtea de Argeș este considerat “orasul regal”.
Urmand traseul dat facem oprire la Manastirea Curtea de Arges si Fantana Mesterului Manole. Mânăstirea Curtea de Argeș a fost ctitorită în vremea lui Neagoe Basarab (1512-1517). Este cunoscută și ca Biserică Episcopală și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. În apropierae Mănăstirii, spre răsărit, a fost construita, din ordinul lui Carol, o frumoasă Reşedinţa Regală, ridicată dintr-o cărămidă specială. Mânăstirea oferă publicului larg o splendoare arhitecturală, dar și o legendă pe măsură. Vreme de peste 500 de ani, până în 1893, sfintele ei moaște au stat în această catedrală, considerata cea mai veche biserică de zid din Țara Românească. Ziua ei de pomenire, 7 decembrie, s-a adăugat hramului catedralei, Sfântul Nicolae, alcătuind împreună un corolar sacru numit, încă din veacul al XIX-lea, „Zilele de lumină ale Argeșului”. Vizitam si paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș, care este o frumoasa ctitorie a lui Neagoe Basarab. Apoi vizitam Mormintele Regale de la Curtea de Argeș.
În noua necropolă regală au fost înmormântați Regele Mihai I (16 decembrie 2017) și Regina Ana (13 august 2016) si a celorlati membri ai familiei regale ai Romaniei. Din noiembrie 2019, regii și reginele României se odihnesc împreună la Curtea de Argeș, alături de Basarabi. Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand I şi Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și soția sa Ana își dorm aici somnul de veci, în vechea catedrală sau în noua necropolă regală.
Legenda Meșterului Manole. Legenda spune că Meșterul Manole, încercând să construiască mânăstirea, și lovindu-se de grele obstacole (ceea ce construia ziua se dărâma noaptea), recurge la sacrificiul suprem și își zidește soția, pe Ana. Manole isi pierde viata, spune legenda, incercand sa zboare de pe acoperis. Acolo unde trupul sau a cazut a aparut un izvor, acolo fiind astazi Fantana lui Manole.
LOCATIE