Excursie scolara de 2 zile in Targoviste

Excursie scolara de 2 zile in Targoviste

#als001

Excursie de 2 zile in Targoviste

» de la 210 Ron / persoana

Excursie de 2 zile

La cerere

Recomandare: ora de istorie, religie

TRASEU:

BUCURESTI – TARGOVISTE – BUCURESTI

Orasul Targoviste  se situeaza la limita zonei de contact dintre dealurile de incretire si campie, avand o altitudine de la nivelul marii de 280,52 m. Depresiunea intracolinara  in care a aparut si s-a dezvoltat  o intensa activitate omeneasca este strabatuta de raurile Ialomita, Ilfov si  Dambovita, care a favorizat o locuire timpurie inca din preistorie.

Sapaturile arheologice au descoperit in zona cartieului Suseni, in partea de nord a orasului, urmele unei asezari datand din secolele III-IV e.n., ce apartineau popultatiei dacilor liberi, care se aflau  insa in circuitul economic al lumii romane.

In cursul primei jumatati a secolului al XV-lea, orasul devenise cel mai important centru economic, administrativ si militar al Tarii Romanesti.

      Vlad Ţepeş (bază a personajului fabulos Dracula) urcă pe tron în 1456 cu sprijinul prietenilor săi Ioan Huniade şi Ştefan cel Mare şi se înscrie în istorie pentru victoria din 1462 împotriva sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. În timpul său a fost construit Turnul Chindiei.

    In timpul lui Radu cel Mare si Neagoe Basarab, au fost realizate edificii cu deosebita importanta, precum Manastirea Dealu, biserica Sfantul Gheorghe, dar mai ales biserica Mitropoliei.

        Secolul al XVI-lea a însemnat pentru Târgovişte o epocă de intensă activitate culturală şi constructivă. Aici a activat primul meşter tipograf din Ţara Românească, Macarie, care a tipărit, începând cu anul 1508, primele trei carţi în limba slavonă cunoscute la noi: „Liturghierul” (1508), „Octoihul” (1510) şi „Evangheliarul” (1512).

In timpul  domniei  lui Petru Cercel (1583-1585), acesta înfrumuseţează palatul domnesc, biserica şi parcul acesteia, realizează aducţiunea de ape pe conducte de olane, deschide prima turnătorie de bronz pentru tunuri, şi în sfârşit, înfiinţează prima academie domnească.

       Momentul cel mai de seamă din istoria Târgoviştei l-a constituit domnia lui Mihai Viteazul (1593-1601), în anii căreia oraşul a fost martorul unora dintre cele mai glorioase evenimente din istoria ţării, între care şi victoria purtată aici împotriva oştilor otomane în octombrie 1595.

        In vremea lui Matei Basarab se formează în tipografiile de la Dealu şi Mitropolie, două centre de copişti şi miniaturişti. Apar primele cărţi tipărite în limba română: „Carte românească de învăţătura” în Moldova şi „Îndreptarea legii” la Târgovişte, care pot fi considerate printre primele coduri de limbă naţională din Europa.
Secolul XVI reprezintă şi perioada în care se dezvoltă la Târgovişte o adevărată şcoală de zugravi de biserici şi iconări, din care fac parte Dobromir şi fiul său, urmaţi în secolele următoare de Stroe şi Radu (de la care s-a păstrat singurul caiet cu modele din epoca folosit până în 1870).

      Perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu constituie  ultima epocă de reînflorire a Târgoviştei ca centru cultural şi constructiv remarcabil. Se creează acum un stil arhitectural specific românesc, aplicat la marile biserici şi conace construite în acea vreme şi care va fi preluat de celebri arhitecţi români moderni. Este vorba de arcături cu acolade la cerdace şi foişoare, cu stâlpi de piatră puternic ornamentaţi.

» PACHETUL INCLUDE
 • transport autocar
 • insotitor din partea agentiei
 • cazare cu demipensiune la Hotel Valahia sau similar.

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

 • Tariful este valabil pentru un grup de 45 persoane
 • pentru reduceri si gratuitati va rugam sa contactati agentia
1
Ziua 1
ZIUA 1: Plecare din Bucuresti, in cursul diminetii
 • Se viziteaza Curtea Domneasca, Manastirea Dealu si Gradina Zoologica.
 • Curtea Domnească din Târgoviște a fost concepută ca un complex de edifcii care să servească atât ca centru al administraţiei ţării, cât şi ca locuinţă pentru domnitor, familia sa şi pentru numeroşii curteni și slujitori. Acesta era locul în care se ţineau consfătuirile divanului, se efectuau jude¬căţile mai importante şi se eliberau actele cancelariei. Tot aici erau primiţi oaspeţii şi călătorii străini aflaţi cu diferite prilejuri prin Țara Românească.
 • Manastirea Dealu: Se ştie că pe vremea lui Mircea cel Bătrân existau mai multe mănăstiri “despre care nu ştim când şi de cine au fost întemeiate", printre ele numărându-se şi Mănăstirea Dealu. Dar lăcaşul iniţial nu a rezistat prea mult astfel că, la sfârşitul aceluiaşi secol, domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a hotărât ridicarea unui ansamblu mănăstiresc din temelie, pe locul celui existent, din diverse motive: “fie că acest sfânt locaş se năruise în timpul îndelungatei sale existenţe, fie că Voievodul voia să facă lângă capitală un «edificiu» care să întreacă pe cele existente atunci în «splendoare», fie, în sfârşit, că – după spusa tradiţiei – voia să ridice peste «oasele scumpe ale moşilor săi» o biserică măreaţă."
 • Se merge la cazare .
 • Cina.
2
Ziua 2
Ziua 2
 • Dupa micul dejun se merge la Gradina Zoologica.
 • Gradina Zoologica Targoviste este situata pe latura de Nord a celui mai mare parc din municipiu, Parcul Chindia, in imediata apropiere a Complexului Muzeal Curtea Domneasca si a Turnului Chindia. Institutia este in subordinea Consiliului Local si a a Primariei Muncipiului Targoviste. Gradina Zoologica Targoviste se intinde pe o suprafata de 4 ha, fiind asezata intr-un cadru natural deosebit, in care abunda vegetatia deosebita si diversificata, iar cei ce viziteza, cu sufletul curat si linistit, lipsit de prejudecati, simt bucuria unei relaxari depline intr-o oaza incarcata de natura si istorie
 • Plecare spre Bucuresti.

LOCATIE

Tariful include:

 • transport autocar
 • insotitor din partea agentiei
 • cazare cu demipensiune la Hotel Valahia sau similar.

Tariful nu include:

 • biletele de intrare la obiectivele turistice