- ZIUA II – DUMINICA/3.11: Hotel boutique Cirus – Rasnov – Muzeul de Istorie si Prima Scoala Romaneasca – drumetie pe Tampa – Bucuresti (230 km)
Mic dejun. Programul pe care il propunem: vizita la cetatea Rasnov si plimbare si relaxare prin centrul Brasovului cu vizita Muzeul de Istorie si Muzeul Primei Scoli Romanesti ca mai apoi sa facem poze de grup sus pe Tampa (timp pt drumetie).
Primul popas la
cetatea Rasnov, ste una din cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania. Prima mentiune a Cetatii Rasnov dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite. Cetatea este formata dintr-o incinta exterioara amplasata in fata zidului estic, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, si o incinta interioara inconjurata de zidurile si turnurile cetatii.In interiorul Cetatii Rasnov turistii pot vizita muzeul da arta feudal in care sunt expuse armuri,arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, dar comune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor.
Curtea interioara a cetatii este brazdata de carari înguste, din piatra, ce serpuiesc printre casele acoperite cu tigla. Felinare prinse în zidurile înalte si îngalbenite strajuiesc drumurile. In interiorul incintei se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa-i adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora. Din ele amintim scoala, capela si locuinta preotului. O singura data cetatea a fost nevoita sa capituleze, pe vremea principelui Gabriel Batory, in anul 1612, din cauza lipsei de apa, deoarece trupele vrajmase au interceptat drumul spre un izvor tainuit din afara cetatii, de unde se aprovizionau cei din cetate.
Mai apoi tur pietonal al Brasovului si vom admira arhitectura orasului, vom face poze in Piata Sfatului.
Piata Sfatului Brasov este inima orasului, este locul de unde se aude gongul care anunta ora exacta, este piata in care a castigat Monica Anghel, romanca noastra, Cerbul de Aur in 1996, este zona cu cele mai multe batai de aripi ale porumbeilor, iar lista poate continua.Inca din perioada Evului Mediu, Piata Sfatului aduna, cu ocazia anumitor targuri, negustori unguri, sasi si romani, negustori care-si vamuiau marfurile pana spre strada Muresenilor (fosta strada Vamii).
Amplasat in Casa Sfatului, cladirea cu turn din Piata Sfatului,
Muzeul de Istorie te va purta prin atmosfera secolelor trecute. Cladirea ce gazduieste muzeul dainuie inca din secolul al XV-lea. Organizat pe 2 etaje, muzeul te intoarce in timp, pe vremea breslelor mestesugaresti, iti prezinta unelte de lucru ale bijutierilor, fierarilor, documente, monede, arta decorativa, instrumente din istoria farmaciei.
Muzeul detine si o sectiune dedicata perioadei comunismului, unde sunt prezentate povesti de la revolutie, uniforme scolare si de muncitori, confesiuni ale revolutionarilor, precum si cateva dintre obiceiurile lui Ceausescu. Sectiunea aceasta este foarte informativa, in special pentru tineri.
Prima Scoala Romaneasca, și-a deschis porțile in 1495.Elevii de atunci învățau cum se fac actele oficiale în cancelarii, aveau un manual de cultura albinelor, unul cu legile comerciale, și chiar un manual de macrobiotică - secretul de a-ți lungi viața, apărut în 1844 de Pavel Vasici.
Grație diaconului Coresi aici au văzut lumina tiparului primele cărți în limba română.
În muzeu se mai pot admira cărți ferecate în argint, documente de pe vremea lui Ștefan cel Mare, un hrișov din 1656, sălile Tudor Ciortea (muzică) și Ștefan Mironescu (pictură).
Oprire in centrul Brasovului pentru masa de pranz.
Pentru mai multa distractie si adrenalina facem drumetie pe Tampa.
Pentru o panorama superba asupra intregului oras, recomandam o plimbare pana pe Muntele Tampa. De acolo vei putea observa acoperisurile caramizii ale locuintelor din Centrul Vechi, Biserica Neagra, Turnul Sfatului si, daca esti norocos si prinzi vreme senina, Tara Barsei.
Cu o altitudine de 960 de metri, poti ajunge aici cu telegondola in doar 4 minute, sau daca esti activ si esti dispus sa faci un traseu usor, drumul catre varf porneste de la Schei, sau din cartierul Valea Cetatii, de “La Iepure”.
Ajungem in Bucuresti in functie de conditiile de trafic.