Excursie in Transilvania si Nordul Moldovei si Cheile Bicazului

#als001

Excursie in Transilvania, Nordul Moldovei si Cheile Bicazului

» de la 83 Euro sau 385 Ron / persoana

Excursie de 3 zile

Perioada: 03.01 – 23.12.2020

Recomandare: ora de istorie, religie, geografie, literatura

TRASEU:

TRASEU: Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Brasov – Miercurea Ciuc – Gheorghieni – Piatra Neamt – Targu Neamt – Varatec – Bacau – Adijud – Focsani – Buzau – Bucuresti

Târgu Neamț este al treilea oraș ca mărime din județul Neamț, Moldova. Localitatea este renumită pentru Cetatea Neamțului, ridicată de Petru I Mușat, pentru casa unde a crescut poeta Veronica Micle și de asemenea, prin satul (astăzi cartierul) Humulești, leagănul copilăriei povestitorului Ion Creangă. De asemenea, orașul este centrul unui areal din nordul județului Neamț în care se găsesc aproximativ 20 de mănăstiri ortodoxe, unele de o importantă valoare artistică și culturală, de exemplu Văratec, Agapia sau Secu, Sihastria.

Prejmer Cetatea si biserica fortificata
Din 1997, biserica fortificată și cetatea țărănească din jurul ei sunt monumente UNESCO, fiind printre cele mai bine conservate din Europa de Est.
Prima atestare documentara a zonei o gasim intr-un inscris adresat teutonilor de catre Regele Ungariei, Andrei al II-lea, care pomeneste despre raul Tarlung si localitatea Prejmer. Cetatea, construita în stilul gotic burgund, a fost ridicata de cavalerii teutoni. Biserica a suferit numeroase interventii, baza fiind construita pe un plan central, în cruce greaca, modificat ulterior prin interventiile din secolul al XVI-lea. Zidurile de incinta, cu o inaltime cuprinsa intre 12 si 14m, la baza avand o grosime de pana la 5m, dotate cu porti si poduri din fier, alaturi de un sant de apa, au fost construite pentru a tine piept atacurilor otomane. O atractie deosebita a ansamblului de aparare este celebra „Orga a mortii”, formata din mai multe arme asezate la un loc, care trageau toate deodata.

Incepind din 1993, s-au facut lucrari de restaurare, au fost amenajate expozitii permanente. Spatiul a fost amenajat la initiativa Fundatiei Sasilor Transilvaneni, sub directa ingrijire a muzeografului Dr. Volker Wollmann care a conceput aproape toate compartimentele muzeale din cetate.
Din categoria expozitiilor permanente fac parte: scoala, cateva interioare traditionale sasesti, razboaie de tesut( aduse din satul Garbova, jud. Alba ), unelte specifice rotarului si dogarului (aduse de la Beia, jud. Brasov ), unelte folosite de selar si curelar ( aduse de la Altina, jud. Sibiu ), unelte folosite in viticultura si pomicultura, un atelier de fierarie ( aduse de la Tatarlaua, jud. Alba in 1992 ), unelte pentru prelucrarea cinepii( aduse din jud. Brasov).

CETATEA MIKÓ, AZI MUZEUL SECUIESC AL CIUCULUI, MIERCUREA CIUC
Castelul Mikó, cu plan geometric regulat și bastioane italienești, ridicat în stilul renașterii târzii, este cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc. Poartă numele constructorului, Ferenc Hidvégi Mikó (1585-1635), în documentele vremii fiind menționată și ca noul castel al lui Mikó. Construirea castelului a început în primăvara anului 1623, la zece ani după ce proprietarul, Ferenc Mikó, a devenit căpitan suprem al scaunelor secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin. Personalitate marcantă a vieții politice ardelene de la începutul secolului al XVII-lea, Ferenc Mikó, pe lângă această funcție, a fost și consilier al principelui Gabriel Bethlen, diplomat și cronicar.

Cheile Bicazului
In aval de Lacu Rosu incep Cheile Bicazului, chei in Carpatii Orientali, pe valea raului Bicaz, care fac legatura intre Transilvania si Moldova. Are o lungime de 8 km de la Lacu Rosu pana la satul Bicazul Ardelean. Peretii de calcar ai Cheilor Bicazului sunt un rezultat al fierestruirii lor de catre apele repezi ale Bicazului. Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas care are ca arii protejate: Lacu Rosu, Cheile Bicazului, Hasmasul Mare.
Drumul din Cheile Bicazului este format din serpentine ametitoare. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri (precum Pestera Neagra siPestera Cascada) cat si avene ( Licas, Avenul cu trei intrari).

Pe parcursul serpentinelor din Chei exista mici magazine cu suveniruri, produse lucrate de artizanii romani si de cei maghiari din zona.
Lacul Roșu (local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în 1837, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m² și volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.

La Piatra Neamt se afla casa memoriala a scriitorului roman Calistrat Hogaş, singurul muzeu din tara dedicat acestui mare om de cultura. Construita in anul 1885, casa-muzeu in care a trait scriitorul se afla in centrul orasului Piatra Neamt, pe strada care ii poarta numele si este inscrisa pe lista monumentele de artitectura din Patrimoniul Cultural National, datorita stilului architectural deosebit.
Deschis inca din anul 1969, muzeul memoorial Calistrat Hogas te impresioneaza prin simplitatea si frumusetea rustica caracteristica acestei zone de munte . Desi muzeul a fost supus de-a lungul timpului mai multor perioade de restructurari, s-a pastrat pana in prezent atat structura initiala a cladirii cat si intreg universal uman si domestic autentic perioadei in care a trait scriitorul.
Atmosfera din casa in care Calistrat Hogas si-a petrecut cea mai mare parte din viata si a reprezentat punctul de plecare in drumetiile sale este reconstituita in cele mai mici detalii. Astfel, intalnim aici obiectele personale atat de dragi scriitorului care l-au insotit pe cararile de munte si pe care noi le cunoastem din cartile sale. De la palaria si mantia uriasa de postav si pana la calimara pantecoasa de pe biroul sau, nimic nu lipseste din universul care a fost odata si care te asteapta pe tine, turistule, sa il vizitezi.
Cunoscut ca un neobosit calator si un fin observator al peisajului, drumetiile lui Calistrat Hogas din judetul Neamt sunt descrise de acesta in opera “Pe drumuri de munte” alaturi de personajele pline de umor care l-au insotit. In opera sa, Calistrat Hogas prezinta frumusetile unice ale tinutului Neamt, iar aceasta lume descrisa de el este deschisa si astazi, oricarui calator doreste sa o cunoasca.

CURTEA DOMNEASCA

Frumoasa ctitorie a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza si astazi in orasul Piatra Neamt fiind cunoscuta drept centrul istoric al urbei. Situat pe un mic platou in jurul caruia s-a dezvoltat actualul oras, complexul architectural este format din Biserica “Sf. Ioan Botezatorul”, Turnul-clopotnita si Curtea Doamneasca.
Potrivit izvoarelor istorice aceste mari marturii ale istoriei isi au inceputurile in perioada 1468-1475. Prima atestare documentara a Curtii Domnesti de la Piatra Neamt apare intr-un document emis in anul 1491, cand Stefan cel Mare face danie Manastirii Tazlau trei sate “care au fost din ocolul curtilor noastre de la Piatra“.
Initial constructiile nu au fost impunatoare, abia dupa anul 1480 s-a ridicat pe vechile edificii alcatuirea constructiva care se mai pastreaza si astazi in cadrul complexului architectural. Astfel, biserica care poarta hramul “Sf. Ioan Botezatorul” a fost construita intre anii 1497-1498, iar Turnul-clopotnita a fost ridicat in anul 1499 din piatra bruta avand o inaltime de 19 m. Multa vreme acest turn a fost cea mai inalta constructie din oras, de unde se putea observa intreaga vale a Bistritei.
De asemenea, din Curtea Domneasca a lui Stefan cel Mare se mai pastreaza fragmente din latura sudica a zidului de incinta si coltul de nord-vest al pivnitelor palatului care cuprind o incapere de acces, un coridor lung si patru galerii. Aceste incaperi gazduiesc astazi Muzeul Curtea Domneasca.
Curtea Domneasca de la Piatra Neamt si-a indeplinit functiile specifice pana in secolul al XVII lea dupa care rolul ei a scazut si incepand cu secolul al XVIII lea, aceasta a fost supusa unui amplu proces de degradare care a continuat pana la inceputul secolului al XIX lea.

CETATEA NEAMTULUI

Cetatea Neamtului este o creatie moldoveneasca ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de catre Petru I (1374-1391). Cercetarile arheologice au scos la lumina urme materiale de la sfarsitul secolului al XVI-lea si monede de argint de la Petru I. Intemeierea in anul 1359 a statului Moldova, cresterea puterii centrale si dezvoltarea economica au fost factori determinanti pentru construirea unor intarituri de piatra, care sa asigure controlul drumurilor si al punctelor obligatorii de trecere sau sa constituie nuclee de aparare in caz de razboi. Sistemul defensiv al tarii conceput de Petru I Musat cuprindea cel putin trei cetati (Neamt, Suceava si Scheia), dar mesterii sai au construit si numeroase manastiri si biserici cu incinte fortificate.
Targu Neamt este al treilea oras ca marime din judetul Neamt. Acesta este renumit pentru Cetatea Neamtului ridicata de Petru Musat, prin satul Humulesti care este locul unde Ion Creanga a copilarit, Casa Memoriala Veronica Micle, Monumentul Eroilor, Casa Memoriala Mihail Sadoveanu si Rezervatia de Zimbri si Animale salbatice se la Neamt. In cadrul orasului sunt si multe muzee care merita vizitate: Muzeul de Istorie, Arheologie si Etnografie unde se gasesc colectii valoroase de ceramica apartinand culturii Cucuteni, Precucuteni si Starcevo- Cris si muzeul de Etnografie, Folclor, Istorie şi măşti tradiţionale “Nicolae Popa” .La numai cativa km de oras se afla Manastirile: Agapia, Varatec, Neamt, Secu si Sihastria.

PENIUNEA CABANA ANDA 3* GHEORGHIENI
Pensiunea VARATEC 4*
Pensiunea Varatec este situata in comuna Varatec la iesirea spre Agapia de pe drumul National 15C. Aceasta e clasificata cu patru margarete si ofera conditii de lux punand la dispozitia turistilor camere duble si apartamente.Turistii au la dispozitie o sala de conferinte cu 60 de locuri, un restaurant pentru 100 de persone si o crama care poate gazdui 40 de turisti.
Pensiunea Varatec mai ofera sauna, o sala de fitness , salon de masaj , jacuzi si solar.

» PACHETUL INCLUDE
 • transport cu autocarul
 • cazare 2 nopti cu demipensiune-mic dejun si cina-1 noapte la Gheorghieni si 1 noapte la Targu Neamt
 • foc de tabara la cabana Anda
 • tur pietonal in Piatra Neamt, vizita la casa memoriala Calistrat Hogas si Curte domneasca
 • asistenta turistica pe tot parcursul circuitului

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

 • Tariful este valabil pentru un grup de 45 persoane
 • pentru reduceri si gratuitati va rugam sa contactati agentia

LOCATIE

Tariful include:

 • transport cu autocarul
 • cazare 2 nopti cu demipensiune-mic dejun si cina-1 noapte la Gheorghieni si 1 noapte la Targu Neamt
 • foc de tabara la cabana Anda
 • tur pietonal in Piatra Neamt, vizita la casa memoriala Calistrat Hogas si Curte domneasca
 • asistenta turistica pe tot parcursul circuitului

Tariful nu include:

 •  intrarea la obiectivele turistice