Excursie de o zi la Balcic – Bulgaria – Autocar

#als001

Excursie de 2 zile la Balcic, pe drumul Reginei Maria

┬╗ de la 28 Euro sau 130 Ron / persoana (adult/ copil)

Excursie de o zi in data de:

05.09. 2020

 

TRASEU:

Bucuresti – Fetesti – Vama Veche – Balcic – Cap Kaliakra – Kavarna – Bucuresti

 

Ora╚Öul Balcic este o a╚Öezare a tracilor, care a fost colonie a grecilor antici. Mai t├órziu, Balcic s-a transformat ├«ntr-o cetate greco-bizantin─â ╚Öi bulgar─â, trec├ónd apoi sub ocupa╚Ťie otoman─â. ├Än aceast─â faz─â a primit numele Balchik.

Dup─â eliberarea Bulgariei (1878), Balcic a devenit centrul unei zone agricole bogate ╚Öi, mai t├órziu, o sta╚Ťiune pe litoralul M─ârii Negre.

Dup─â cel de-al doilea r─âzboi balcanic (1913), ora╚Öul a luat numele de Balcic, devenind parte a Regatului Rom├óniei. Acesta este momentul ├«n care Balcic a devenit re╚Öedin╚Ťa de var─â reginei Maria.

├Äntre cele dou─â r─âzboaie, Balcic a fost ╚Öi o destina╚Ťie preferat─â pentru pictori rom├óni renumi╚Ťi. Multe dintre lucr─ârile lor reflect─â peisajul acestui frumos ora╚Ö de la malul M─ârii Negre.

 

┬╗ PACHETUL INCLUDE
  • transport autocar
  • vizitele si deplasarile din program
  • insotitor de grup
  • vizita la degustare de vinuri

 

Tarifele sunt valabile pentru un grup de 50 persoane. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale tarifului ofertei.

 

LOCATIE

Tariful include:

  • transport autocar
  • vizitele si deplasarile din program
  • insotitor de grup
  • vizita la degustare de vinuri

Tariful nu include:

  • intrari la castel: 3.5 euro/pers.

Intalnire la ora 6.30. Ne deplasam catre Litoralul Romanesc, unde vom face scurt popas pentru fotografii . Ne continuam traseul catre Kavarna . In jurul pranzului vom ajunge la Balcic, unde vizitam Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica. Timp liber pentru plimbare pe faleza din Balcic si degustare de vinuri la castel. Ghidul ne va vorbi despre vinuri in limba romana. Apoi vom merge la Crama regala de unde se pot procura vinuri alese. Dupa aceea ne plimbam la malul marii.

Castelul a fost construit pe un teren oferit reginei de c─âtre bancherul Ioan Hrissovelonis, teren m─ârit prin achizi╚Ťionarea de c─âtre statul rom├ón a altor terenuri vecine de la localnici. L├óng─â palat s-a construit un minaret, accentu├ónd ambian╚Ťa oriental─â. Vila "Cuibul singuratic" a fost proiectat─â de arhitectul E. Gune╚Ö ╚Öi a fost construit─â ├«ntre anii 1925 ╚Öi 1929. A doua cl─âdire a domeniului regal de la Balcic era vila Mavi Dalga (ÔÇ×Valul albastruÔÇŁ ├«n limba turc─â), compus─â din 16 camere, ├«n care se aflau apartamentele principelui Nicolae ╚Öi ale doamnelor de onoare. L├óng─â ea se afla ÔÇ×Casa SuiteiÔÇŁ, av├ónd camerele distribuite ├«n form─â de potcoav─â, cu colonade spre mare ╚Öi coloane spre interior. Unul dintre vizitatorii celebri la Castelul din Balcic a fost Paul Morand, scriitor ╚Öi diplomat, care a fost g─âzduit ├«n palatul reginei.

La restituirea Cadrilaterului c─âtre Bulgaria prin Tratatul de la Craiova din septembrie 1940, castelul a trecut din proprietatea ramurei rom├óne a familiei Hohenzollern-Sigmaringen ├«n cea a ramurei bulgare a familiei Saxa-Coburg-Gotha (din care se tr─âgea ╚Öi Regina Maria). ├Än septembrie 1944, Armata sovietic─â s-a cantonat ├«n castel care a fost integral pr─âdat inclusiv u╚Öile ╚Öi ferestrele. ├Än anii 1950, Partidul Comunist Bulgar a decis renovarea ╚Öi transformarea castelului ├«n ÔÇ×cas─â de odihn─âÔÇŁ pentru activi╚Ötii s─âi. ├Än anii 1960 a fost transformat ├«n muzeu, autorit─â╚Ťile culturale bulgare ├«ncerc├ónd s─â fac─â rost de mobil─â, tablouri ╚Öi icoane ├«n stilul celor care ap─âreau ├«n pu╚Ťinele fotografii figur├ónd interiorul Castelului, a╚Öa cum ar─âta ini╚Ťial. Gr─âdina a devenit atunci botanic─â, trec├ónd ├«n custodia Universit─â╚Ťii din Sofia.

Cap Kaliacra

Pe vremea dacilor, se ridica aici o cetate, numit─â Tirizis. Grecii au redenumit-o Kali Akra, ├«nsemn├ónd "bun ad─âpost" (fa╚Ť─â de v├ónturile din nord-est), denumire p─âstrat─â p├ón─â ├«n epoca bizantin─â ╚Öi preluat─â de turci, sub forma Celigra. ├Än sec. al XIV-lea, Despotatul Dobrogei ╚Öi-a stabilit aici capitala sa, ├«n timp ce c─âlug─ârii au transformat pe╚Öterile din falez─â ├«n schit.

├Än anul 1396, cetatea a fost asediat─â de turci ╚Öi salvat─â prin interven╚Ťia voievozilor munteni, dar ├«n 1421 ea a fost cucerit─â ╚Öi distrus─â. Legenda local─â spune c─â 40 de fecioare s-au aruncat de pe falez─â ├«n mare, ca s─â nu fie prinse de turci. Cetatea a fost ruinat─â definitiv, cisternele fiind distruse ├«n acest r─âzboi ╚Öi ├«n cele care au urmat.

├Äntre anii 1913-1916 ╚Öi 1918-1940, capul a f─âcut parte din jude╚Ťul CaliacraRom├ónia. ├Än anii 1930, naturalistul rom├ón Grigore Antipa a ├«ntemeiat aici o sta╚Ťiune de cercet─âri zoologice marine a Institutului Bio-Oceanografic din Constan╚Ťa, care, dup─â r─âzboi, a ad─âpostit un pluton de gr─âniceri bulgari ╚Öi ale c─ârei ruine se mai v─âd ├«nc─â la dreapta ╚Öoselei care duce la cetate, la un kilometru spre apus de aceasta.