Excursie de 3 zile la Veliko Tarnovo, Bulgaria

Excursie de 3 zile la Veliko Tarnovo, Bulgaria

#als001

Excursie de 3 zile la Veliko Tarnovo, Bulgaria. Program Alsys Travel

» 130 Euro/ persoana hotel 3*

» 155 Euro/ persoana hotel 4*

Sejur valabil 3 zile si 2 nopti in perioada:

20.03 – 22.03.2020

Bucuresti – Ruse – Manastirea Basarabov – Cerven – Arbanassi

Veliko Tarnovo este situat la 210 m deasupra nivelului marii, de-a lungul dealurilor istorice Sveta Gora, Tsarevets si Trapezitsa. Astazi, Veliko Turnovo este un important centru administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei.

Orasul este centrul unuia din cele 28 de districte administrative ale Bulgariei. Districtul Veliko Turnovo are o suprafata de 4662 km patrati si include 10 municipalitati cu 14 orase si 322 sate. Populatia este de aproximativ 295 000 locuitori.

Veliko Tarnovo este orasul cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria.

 

» SERVICII INCLUSE
 • transport cu autocar clasificat pentru transport international si intern
 • cazare cu mic dejun la hotel din Arbanassi
 • vizite la obiectivele din program
 • insotitor din partea agentiei

 

» CAZARE
 • Complex Izvora – Arbanassi 3* (similar)
 • Park Hotel Arbanassi 4* (similar)

 

1
Ziua 1

Vineri 20.03.2020: Bucuresti - Ruse - Basarabov-Arbanassi (aprox. 250km)

 • Intalnire cu tot grupul dimineata ora 07.00 in fata Academiei Militare Carol I - Bucuresti, imbarcare autocar pe traseul Ruse - Basarabov - cetatea Cerven - Byala - Arbanasssi
 • Prima oprire pe care o facem va fi la Russe, trecem vama la Giurgiu si ajungem la vama Russe, ne oprim in oras pentru o scurta plimbare pietonala.
 • Ruse este al doilea oraş ca mărime după Sofia si cel mai mare port la Dunăre al Bulgariei, aflat la numai 70 de kilometri de Bucureşti, păstrează amintirea unor evenimente din istoria Bulgariei, cum ar fi Monumentul Libertăţii din Parcul Libertăţii, simbol al oraşului, ridicat din donaţiile locuitorilor în cinstea eroilor ce şi-au dat viaţa pentru independenţa Bulgariei în Războiul Ruso-turc. Lângă parc se află Palatul de Justiţie.

Oraşul deţine câteva recorduri, astfel, în Ruse:

 • s-a tipărit primul ziar bulgăresc
 • s-a construit prima navă de metal din Europa
 • a apărut prima staţie meteo
 • a apărut primul lift
 • s-a proiectat primul film
 • s-a construit prima rafinărie de ulei
 
 • Din Ruse si pana in localitatea Basarabovo nu mai sunt decat 10 kilometri. Satul Basarabov se afla la 3-4 kilometri de Dunare, in linie dreapta, insa vatra vechiului sat Basarabov era initial mai aproape de Dunare. Noua asezare s-a mutat putin mai spre Ivanovo, mai aproape de pestera unde s-a nevoit Sfantul Dimitrie. Pestera este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Basarabov. Aceasta manastire a luat fiinta in pestera iubitorului de nevointe Dimitrie cel Nou si este singura manastire sapata in stanca inca locuita din intreaga Bulgarie.De la varsarea Lomului in Dunare, urcand spre Ivanovo, se intalnesc peste 300 de chilii sapate in malul stancos al raului. Dintre acestea, 40 au ajuns biserici, in care s-a slujit Sfanta Liturghie mai multe sute de ani. Urme de fresca se vad pe peretii pesterilor pana in zilele noastre. Chiliile si bisericile de la Ivanovo fac parte astazi din patrimoniul UNESCO.
 • De la manastire ne vom indrepta spre Cetatea Medievala Cerven (se află la 30 de kilometri de Ruse, pe o stâncă de pe malul râului Cherni Lom. În perioada medievală Cetatea Roșie era unul din cele mai importante orașe din Bulgaria, din punct de vedere militar, comercial și cultural. Orașul a fost construit pe locul unei cetăți bizantine, abandonată de multe sute de ani, iar în 1242 a devenit reședința episcopului ortodox bulgar. În secolul 14, Cherven era format din orașul de sus, apărat de ziduri groase, și orașul de jos, aflat la baza stâncilor, în afara fortificațiilor; ocupatia turceasca de la 1388 a dus orasul la declin). Interesant de unde provine și numele Cerven (Roșu), în orice caz nu de la culoarea stâncilor, a pământului din zona sau a vreunei ape curgătoare, așa cum am putea crede. Explicația ar fi alta – se pare că Țarul purta mantie, tunică și cizme roșii, așa cum se îmbrăcau capetele sfinte de la Roma. Culoarea roșie fiind însemnul puterii absolute. De aici fiind cunoscută drept Cetatea Împăratului Roșu.
 • Pret intrare: aprox.5leva

          Dupa ce trecem si prin Byala ajungem in Arbanassi, cazare hotel 3* / hotel 4*

*cina optinal - meniu cu 3 feluri principale si apa minerala nu sunt incluse bauturile alcoolice si non-alcoolice

 

2
Ziua 2

Sambata 21.03.2020: plimbare pietonala si relaxare prin orasul Arbanassi (in oras)

 • Dupa micul dejun, descoperim impreuna orasul Arbanassi.

Satul Arbanassi este unul din cele mai vechi sate pitoresti din Bulgaria. Este situat pe un platou de piatra cu acelasi nume, doar la 4 km Nord-Est de orasul Veliko Tarnovo. Cu o monumentala si unica arhitectura renascentista din sec. XVI- XVII a caselor si bisericilor, cu o bogatie deosebita a naturii, Arbanasi este realmente un paradis pentru turisti).

Incepem periplul cu vizita la Casa Konstantsaliev, una dintre cele mai remarcabile și reprezentative monumente ale arhitecturii rezidențiale în satul Arbanassi. Clădirea originală este de la sfârșitul secolului al XVII-lea. În secolele ulterioare clădirea a suferit mai multe renovări, care au dus la forma în care o vedem acum. Casa a fost deținută de cea mai mare familie din Arbanasi Tafrili. Ulterior, a fost achiziționată de către locuitorii satului Atanas Konstantsaliyata, de unde vine și numele cu care este cunoscută în prezent. Casa Konstantsaliev este situată în partea centrală a satului Arbanasi, în apropiere de faimoasa fântână Kokonska. Are două etaje, este construită pe linia străzii iar zidurile solide din piatră înconjoară curtea ei spațioasă. La sud-vest se află o poartă înaltă de piatră, construită masiv, care are închiderea cu o ușă de lemn cu două aripi. Prin ea treceau caravanele grele de mărfuri, achiziționate de către proprietarul casei. Securitatea de la intrare se făcea printr-o gaură specială, aflată deasupra acesteia. Aceasta este modelată într-un mod care să permită focul eficient împotriva atacatorilor. La etajul de jos sunt amenajate locuințele destinate locuirii de către paznicii casei. Sunt compuse din cameră și bucătărie; cameră de servitoare; depozite pentru produse, grajd. La etaj duc două scări: una principală și una auxiliară. Între camerele de la parter este formată ingenios o ascunzătoare, conectată de etajul superior printr-o scară privată. În ea, la apariția unui pericol, se ascundeau locatarii casei.

Casa Konstantsaliev este o mare dovadă a calităților creative ale maeștrilor care au construit-o, a înaltei culturi și a capacității financiare a agricultorilor. În construcția ei se percep împletirea complexă a tradițiilor de construcție din Balcani, cultura specifică și modul de viață în sat și diverse influențe estetice. În prezent, în casă este o expoziție care prezintă modul de viață al rezidenților din Arbanasi ai secolului al XIX-lea.

 • Program: Noiembrie – Martie: Luni până vineri, intre 10:00 - 16:00

Pret bilet aprox. 6 leva/pers.

 • Neaparat vizitam, Biserica Nasterii Domnului din Arbanasi, cea mai veche bisericuta din Arbanasi. Aceasta este formata din Altar, naos si pronaos, o galerie laterala, paralele cu peretii de nord si vest ai bisericii, iar in partea estica a bisericii se afla capela Sfantului Ioan Botezatorul.In istoria bisericii pot fi identificate mai multe etape de constructie. Astfel, la inceput, naosul actualei bisericute era o biserica in sine. Pictura in fresca, ce imbraca peretii acestui smerit locas de cult, au fost lucrate in anul 1597. Compozitia "Judecata de Apoi" si cea care infatiseaza "Nasterea Domnului" dateaza inca din acea data. Adormirea Maicii Domnului si Judecata de Apoi atesta interesul aratat de zugravi fata de facerea lumii, fata de destinul si moartea omului.Frescele din spatiul rezervat femeilor (pronaosul) dateaza din anul 1638. Aici pot fi vazute urmatoarele scene: Adormirea Maicii Domnului, Arborele lui Iesei, Judecata de Apoi. Arborele lui Iesei infatiseaza arborele genealogic al Mantuitorului. In cadrul arborelui apar insa si cativa filosofi (Homer, Aristotel si Plato), ca urmare a umanismului prezent in epoca.
 • Capela Sfantului Ioan Botezatorul a fost pictata in anul 1632. Scenele zugravite pe peretii acesteia sunt luate, in mare parte, din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Iconostasul intalnit aici este unul dintre cele mai vechi de acest fel (sculptura in lemn) intalnite in intreaga Bulgarie.Cea mai mare parte a icoanelor au fost pictate in anul 1649.
 • Ciclurile tematice din galeria bisericii impresioneaza prin scena cu "Roata Vietii", infatisand semnele zodiacale. Frescele din naos infatiseaza Praznicele Imparatesti, Patimile Domnului si Minuni savarsite de Hristos, pastrate in Sfanta Evanghelie. Frescele au fost terminate in anul 1681.
 • Ne intoarcem la cazare pentru relaxare la Spa-ul hotelului (contra cost) si pregatire pentru cina traditionala cu muzica folclorica bulgareasca si dansuri specific: cina cu 3 feluri de mancare si apa minerala si carne de miel,bauturile alcoolice si non-alcoolice nu sunt incluse in pret.

Tarif aprox.35euro/persoana

Cazare hotel 3*

3
Ziua 3
 • DUMINICA 22.03.2020: Arbanassi – Veliko Tarnovo - Bucuresti (220 km)

Dupa micu dejun plecam spre frumosul oras Veliko, iar ziua de 22.03 este una de sarbatoare pentru oras - i se mai spune Orașul Țarilor, pentru că în Evul Mediu, între secolele al XII-lea și al XIV-lea, a fost capitala celui de Al Doilea Imperiu Bulgar, cunoscând o amplă dezvoltare culturală, economică și politică. Acestei perioade i se datorează și arhitectura unică, în stil balcanic, ce atrage un mare număr de turiști., zi libera pentru explorarea orasului.

Bulgaria - o țară care are o frumusețe imensă și un patrimoniu istoric și cultural bogat nu este o coincidență că turismul bulgar înflorește.

 • Prima oprire o facem la Mini park – Bulgaria.

Parcul a fost fondat pe 30 septembrie 2017 de către primarul Veliko Tarnovo - domnul Daniel Panov si are o suprafață de 1,25ha și sunt expuse modele în miniatură ale unora dintre cele mai faimoase repere și locuri de spectacol din Bulgaria. Unele dintre ele includ Catedrala Sf. Alexandru Nevsky din Sofia, Teatrul Național Ivan Vazov - tot la Sofia, Mănăstirea Sf. Ivan de la Rila, Mănăstirea Bachkovo din Adormirea Teotokoilor, multe dintre palatele și fortărețele din Bulgaria și multe altele.

 • Program: din octombrie-martie de la 09:00-18:00
 • Pret bilet: 10 leva / persoana.

Vom vedea si Monumentul dinastiei Assen, dedicat regilor Assen, Peter, Kaloyan și Ivan Assen II. A fost construit în 1985 cu sărbătorirea a 800 de ani de la revolta fraților Assen și a lui Petru. Sabia, în jurul căreia se află cei patru Assens, simbolizează puterea și ascensiunea Bulgariei medievale.

Assens sunt trei frați care au condus Bulgaria după eliberarea sa din sclavia Bizanțului. Primii doi - Assen și Peter și-au dedicat viața Bulgariei pentru a supraviețui ca stat independent și fratele lor - Kaloyan pentru a deveni una dintre principalele forțe din Europa de Est.Regele moștenitor al acestora Ivan Assen II (Yoan Assen II) s-a dovedit a fi un diplomat de excepție și a ridicat Bulgaria la al doilea apogeu istoric.

Dupa ce vom lua masa de pranz si vom vizita Cetatea Tsarevets, care in secolul al XII-lea, datorita grandorii sale, se compara cu Roma si Constantinopolul. Cetatea Tsarevets, cel mai important obiectiv turistic al zonei, se intinde pe trei coline: Tarevet, Trapezita si Sfeta Gora si este inconjurata de ziduri inalte de 12 metri si groase de pana la 3 metri. Este bine intretinuta, iar obiectivele principale au fost restaurate, pastrandu-se stilul original. Totul este un imens parc cu o mare incarcatura istorica.Timp liber pentru cumparaturi,

 • Program de vizitare: Noiembrie - Martie în intervalul orar 9:00 - 17:00 (ultima intrare la ora 16:00)

Pret bilet: 6 leva/pers

Sau participam la zilele orasului Veliko, in fiecare an, pe 22 martie, cetățenii Veliko Tarnovo sărbătoresc ziua orașului. Motivul pentru care această dată a devenit o sărbătoare este că pe 22 martie (9 martie, conform calendarului iulian), țarul Ivan Asen II, 1230, a învins pe conducătorul Epirusului Theodore Komnenos Doukas la bătălia de la Klokotnitsa. Theodore a fost capturat și a petrecut următorii 7 ani în captivitate. El a fost eliberat în 1237, când țarul Ivan Asen II s-a căsătorit cu fiica sa Irene. În cinstea victoriei a fost construită Biserica „Sfinți Patruzeci de Mucenici”.

În zilele noastre, oamenii din toată țara merg la Veliko Tarnovo pentru aceasta festivitate, care începe dimineața cu liturghia în Biserica „Sfinți Patruzeci de Mucenici” și durează până seara. Centrul orașului este plin de oameni, este o zi liberă pentru copiii de la școală.

În timpul zilei participă diversi dansatori si cantarati, precum și ansambluri folclorice. Dupa-amiaza are loc parada stradala, iar seara se lanseaza felinarele zburatoare.

La finalul marei sarbatori vine spectacolul luminous de „Sunet și lumină” de pe Dealul Tsarevets, iar artificiile luminează întregul cer deasupra orașului.

 • Ajungem in Bucuresti in functie de conditiile de trafic si de meteo.

LOCATIE

TARIFUL INCLUDE:
 • transport cu autocar clasificat pentru transport international si intern
 • cazare cu mic dejun la hotel din Arbanassi
 • vizite la obiectivele din program
 • insotitor din partea agentiei
  TARIFUL NU INCLUDE:
 • excursiile optionale si intrarile la obiectivele turistice din program
 • supliment pranz si (sau) cina: pranz aprox. 8-15euro/pers iar cina aprox.10-20euro/pers
 • cina traditionala in noapte de 21.03 cu muzica folclorica sau Dj: aprox 35euro/pers
 • cheltuieli personale
 • alte cheltuieli ce nu sunt cuprinse la “tariful include”
X