Protejat: Excursie de 2 zile la Manastirea Prislop, Hunedoara

Protejat: Excursie de 2 zile la Manastirea Prislop, Hunedoara

Acest conținut este protejat cu parolă. Pentru a-l vedea, te rog să introduci parola mai jos:

2 zile / 1 nopti
1
Ziua 1

Ziua 1 : Bucuresti – Pitesti – Manastirea Prislop – Hateg  (437 km)

Incepem traseul nostru indreptandu-ne spre  Manastirea Ostrov din Calimanesti unde vom face o oprire sa o vizitam. Manastirea Ostrov este o manastire de calugarite, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” si se afla amplasata pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.

Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea, intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de domnitorul Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina. S-a sfintit nezugravita, pentru cult folosindu-se in prima faza icoane pictate, aflate astazi in Muzeul de Arta al Romaniei. Altarul a fost pictat in 1752, restul bisericii fiind in stil fresca, de o remarcabila valoare artistica si a fost terminat in anul 1760. Tot atunci i s-a inlocuit si inscriptia din pisania veche cu un text romanesc, scris cu litere chirilice.

Ne continuam drumul spre Prislop pentru a ne reculege la mormantul Parintelui Arsenie Boca.

Mănăstirea Prislop reprezintă, de aproape șapte secole, unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.

În spaţiul originar şi încărcat de istorie al poporului nostru – Țara Hațegului, Sfântul Nicodim a ctitorit Mănăstirea Prislop, la 13 km de Haţeg. Conform Wikipedia, ”în secolul al XVII-lea a fost întemeiată la Prislop școala de învățătură bisericească pentru tinerii care urmau să devină preoți la sate. În anul 1585 egumenul Ioan ajunge mitropolit la Bălgrad (Alba Iulia), iar Teofil devine în 1615 episcop la Vad. Aici în secolul XVII viețuiește Sfântul Ioan de la Prislop. În secolul al XVIII-lea a fost mănăstire greco-catolică. A primit un ultim veșmânt de frescă sub semnătura lui Simion din Pitești. Din acesta se conservă doar câteva fragmente. A fost adânc implicată în frământările religioase ale secolului al XVIII-lea, dintre greco-catolici și ortodocși. În secolul al XIX-lea era aproape pustie și administrată de preoți de mir. Curând după ce a fost trecută la ortodocși (1948), a fost desființată și alocată pentru destinații laice. În 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București. S-a refăcut ca lăcaș mănăstiresc după anul 1975, cu o comunitate de călugărițe.” Torturat și „vânat” de către securitate până la sfârșitul vieții, Părintele Arsenie Boca este considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri deoarece, în toți anii cei 41 de ani petrecuți aici a pictat fresce și icoane deosebit de valoroase astăzi, a reorganizat viața de obște și a redat mănăstirii strălucirea și frumusețea de care se bucură astăzi mii de credincioși veniți chiar și de peste hotare.

Ne indreptam apoi spre Hateg unde ne vom caza si vom lua cina.

2
Ziua 2

Ziua 2

Hateg - Hunedoara – Sarmisegetusa – Bucuresti ( 440 km)

Dupa micul dejun vom merge la Castelul Corvinilor  unul din cele mai remarcabile monumente de arhitectura gotica din tara noastra.

Exploram fiecare aripa a castelului, numeroasele camere, coridoare, turnuri, sali, camera de tortura si multe alte incaperi, in timp ce aflam istoria si legendele impunatoarei constructii.

Lasand in urma impunatorul castel, ne vom intrepta spre Sarmisegetusa.

Amplasate în vechea provincie românească Transilvania, pe teritoriul județelor Alba și Hunedoara, șase cetăți dacice împreună cu renumita capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, reprezintă o parte importantă din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest loc este considerat un „testament” cu valoare incontestabilă lăsat de strămoșii noștri, daci. Fortificațiile din această zonă au fost ridicate cu scopul de a proteja centrul economic, religios, politic și cultural. Pe lângă fosta capitală a regatului dac, aici există mai multe construcții realizate în scopul apărării. Acestea au fost amplasate în așa fel în cât să se poată vedea reciproc și să colaboreze atunci când apare un pericol. De menționat este faptul că fortificațiile nu sunt identice, întrucât nici terenurile nu sunt asemănătoare. Cetatea Sarmizegetusa Regia se găsește în localitatea Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara din județul Hunedoara. Aceasta este împărțită pe trei zone precum cea civilă (la poalele dealului), cetatea în sine (la altitudinea de 1000 de metri) și respectiv zona sacră. Deoarece este construită pe un teren bogat în minereu de fier, fortificația a beneficiat de-a lungul timpului de o economie aflată mai tot timpul în creștere. Astfel în jurul secolului I d. Hr a devenit cel mai important punct siderurgic din Europa. În cetatea Sarmizegetusa locuiau în principal regii, demnitarii înalți, funcționarii de la cancelaria regală, dar și aristocrați, constructori, meșteșugari și negustori. Poartă denumirea de „Regia” deoarece înseamnă „a regilor” și din dorința de a nu fi confundată cu Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cea din urmă fiind ridicată de către împăratul roman Hadrian drept simbol al preluării vechii capitale a dacilor.

Mai bogati din punct de vedere spiritual, pe drumul de intoarcere, traversam pitoreasca vale a Oltului, bucurandu-ne privirea de peisajele care se intind in fata ochilor nostri la fiecare serpentine.

Ajungem in Bucuresti seara.

LOCATIE

Traseu: Bucuresti – Pitesti – Manastirea Prislop – Hunedoara – Sarmisegetusa Ulpia Traiana – Bucuresti

Tariful include:

 • Transport autocar clasificat pentru curse international
 • Insotitor de grup din partea agentiei
 • O noapte de  cazare cu mic dejun   la hotel 3*Baril sau similar

   

   

   

   

Nu sunt incluse:

 • Taxele de intrare la obiectivele turistice