Pelerinaj la Sfanta Cuvioasa Parascheva la Iasi

Pelerinaj la Sfanta Cuvioasa Parascheva la Iasi

#als001

Pelerinaj la Sfanta Cuvioasa Parascheva la Iasi

» 470 Lei/ persoana

2  zile si 1 noapte, in perioada:

11.10 – 12.10.2023

 

Aceasta oferta se poate ACHITA si cu VOUCHERE DE VACANTA

Traseu:

BUCURESTI – FOCSANI IASI – BUZAU BUCURESTI

 

» PACHETUL INCLUDE:
  • Transport cu autocar clasificat pentru transport international
  • Cazare 1 noapte la pensiunea ALL SEASONS3*: cazare cu mic dejun 1 noapte la Iași
» CAZARE:

Pensiunea ALL SEASONS 3* – IASI

Situată la 10 minute de mers cu mașina de centrul orașului Iași, Pensiunea All Seasons pune la dispoziţie gratuit acces la internet WiFi, o parcare și un loc de joacă. În plus, pensiunea are un restaurant şi un bar.

Toate camerele au TV cu ecran plat cu canale prin cablu, minibar și balcon privat. Baia privată este dotată cu duș și articole de toaletă gratuite. Oaspeții au la dispoziție room service până la miezul nopții. Unele unități sunt dotate cu aer condiționat.

Nota: Programul pe zile si ordinea vizitelor se pot modifica, respectand in totalitate vizitele mentionate în program.

Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este in conformitate cu normele locale.

Tarifele sunt valabile pentru conditiile de mai sus. Modificarea perioadei, a numarului de participanti sau a altor conditii, atrage dupa sine si modificari ale ofertei.

1
Ziua 1
11 Octombrie 2023 BUCURESTI – FOCSANI – IASI (aprox. 430 km) Ora plecarii : 6.00 Punct de plecare : Academia Militara

Plecare din Bucurest. Prima oprire este in Focsani pentru o perioada scurta, apoi ne continuam calatoria.

Ne indreptam apoi spre Manastirea Vladiceni cu trecere pe la Parintele Calistrat (intrebari si raspunsuri cu Parintele Calistrat). Apoi ne continuam drumul la Iasi unde vizitam: Palatul Culturii din Iasi, iar apoi in apropiere este Biserica Sfintii Trei Ierahi-Sfanta Paraschiva si pe care o vizitam.

MANASTIREA VLADICENI

Manastirea Vladiceni este o manastire de calugari amplasata la marginea municipiului Iasi, in localitatea Vladiceni (din comuna suburbana Tomesti), pe locul numit in cronici "Poiana Vladicai". Asezamantul monahal este construit pe un teren plat, la baza dealului Vladiceni, acoperit de padure.

Manastirea Vladiceni, aflata la poalele dealului impadurit, este un loc de unde se poate vedea intreaga zona industriala a municipiului Iasi. Drumul care duce la manastire este un drum asfaltat, dar care nu a fost intretinu

Palatul Culturii Iasi

Palatul Culturii din Iaşi este o clădire emblematică, construită, în perioada 1906 - 1925, în perimetrul fostei curţi domneşti medievale moldoveneşti, pe locul fostului palat domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice şi din ansamblu mai fac parte şi ruinele curţii domneşti. Edificiul a servit iniţial drept Palat Administrativ şi de Justiţie. În anul 1955, destinaţia clădirii a fost schimbată într-una culturală, devenind gazda unor instituţii culturale din Iaşi.

Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” (1955), precum şi Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). Până la începerea lucrărilor de renovare, în aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” (1920).

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este un monument de arhitectură de valoare din  fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (fosta Ulița Mare). Biserica Trisfetitelor a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă. Ctitorul acestui monument singular, construit între anii 1637-1639, este credinciosul domn al Moldovei Vasile Lupu, una din figurile cele mai importante ale istoriei române, apărător recunoscut al Bisericii Ortodoxe. În timpul primilor ani ai domniei sale, când Patriarhia de Constantinopol se găsea într-o situație critică - strivită de datorii, dominată de intrigi și lovită de dezordini -, Vasile Lupu intervine și încearcă să restabilească lucrurile; de asemenea mai târziu el va achita datoriile Sfântului Mormânt și pe cele ale mănăstirilor de pe Muntele Athos și va face numeroase donații ca inițiator al unor opere de cult și caritate creștin-ortodoxe în Polonia, Bulgaria și Grecia. Remarcabilă mărturie a măreției domnului, biserica Trei Ierarhi se ridică în inima Iașului, pe actualul bulevard Ștefan cel Mare și Sfânt, înconjurată încă de la început de bisericile Sfântul Nicolae, Sfântul Sava, Golia și Barnovschi, cărora li s-au adăugat succesiv alte monumente religioase și laice, atrase - am putea spune - de centrul tradițional, de locul pe care istoria l-a înnobilat.

Impresionantă, făcută parcă pentru ''a lăsa uimit'' sufletul contemporanilor, construcția răspunde dorinței de fast a ctitorului său despre care Nicolae Iorga spunea că "încă de a doua zi după urcarea pe tron și-a luat numele de Vasile și a pătruns în visul bizantin". Și, într-adevăr, biserica Trei Ierarhi din Iași reflectă aspirația spre această lume minunată a Bizanțului, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă

Sfanta Parascheva si Catedrala Mitropolitana Iasi

Cuvioasa Parascheva (n. secolul al X-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit – d. secolul al XI-lea, Epivat, Silivri, Imperiul Roman de Răsărit), în greacă Αγία Παρασκευή, „Sfânta Vineri”, cunoscută și sub numele de Paraschiva printr-o confuzie cu Sfânta Paraschiva sau Paraschevi din Roma, o martiră romană din secolul al II-lea, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea. Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. În anul 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643. Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.

Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România.

Ne asezam la rand impreuna cu ceilalti credinciosi pentru a ne inchina la moastele Sf Cuvioase Parascheva.

Cazare (odihna), seara tarziu in functie de timpul necesar trecerii pe la moaste. Pensiune de 3* sau similar in zona Iasului.

2
Ziua 2

Ziua a 2-a -12 Octombrie 2023 (aproximativ 420 km)

Dimineata mic dejun la pensiune si plecare din Iasi spre Bucuresti.

Mergem la Sf Liturghie la Sf. Parascheva, iar apoi ne continuam drumul spre Bucuresti.

Sosire in Bucuresti seara dupa ora 20:00 in functie de conditiile de trafic si meteo.

LOCATIE

TARIFUL INCLUDE:

  •  Transport cu autocar clasificat pentru transport international
  • Cazare 1 noapte la pensiunea ALL SEASONS3*: cazare cu mic dejun 1 noapte la Iași
 

TARIFUL NU INCLUDE:

  • Intrarile la obiectivele turistice
  • Alte cheltuieli personale