Sarbatorim Romaneste in Maramures

Sarbatorim Romaneste in Maramures

#als001

Sarbatorim 1 Decembrie 2021 in Maramures

» 154 Euro sau 755 Ron/ persoana/ sejur

Sejur de 5 zile/ 4 nopti in perioada:

28.11. – 02.12.2021

 

Aceasta oferta se poate ACHITA si cu VOUCHERE DE VACANTA

Maramureşul este considerat de mulţi sufletul satului tipic românesc. Cu aşezãrile sale pitoreşti, dealuri înverzite şi câmpii pline de flori sãlbatice, Maramureşul concentreazã tot ceea ce înseamna viaţa la ţarã. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unicã de a se întoarce în timp, de a fi martori ai unor vremuri şi ai unei vieţi mai simple. 

Maramureşul este o destinaţie unicã, situatã în inima Europei, care a pãstrat cu mare grijã cultura, tradiţiile şi stilul de viaţã al ţãranului din vremuri trecute. Regiunea ţine locul unui testament al tradiţionalului, al unei ere romantice a simplitãţii şi a valorilor morale despre care în zilele noastre doar citim sau auzim de la bunicii noştri.

» PACHETUL INCLUDE
 • 4 nopti cazare in camere duble/triple cu demipensiune Sighetul Marmatiei, pensiune 3*
 • transport Bucuresti – Maramures si retur cu autocare clasificate pentru transport intern si international;
 • insotitori de grup/sau animatori
 • vizita la principalele atractii din zona si la obiective propuse in program
 • distractie si voie buna
 • proba costume populare sesiune fotografii si seara cu ceterasi si surpriza in ultima seara

 

CAZARE: se intra la cazare cu cina si se iese cu micul dejun.

ALTE INFORMATII

*Conducatorul de grup isi rezerva dreptul de a organiza vizitele din program in functie de conditiile meteo, situatii obiective locale, trafic.

 

1
Ziua 1

ZIUA I – BUCURESTI – RM. VALCEA – ALBA IULIA-SIGHETUL MARMATIEI (aprox.650 km)

Intalnire cu tot grupul si reprezentantul agentiei .

Prima oprire va fi in orasul unirii, la CETATEA BASTIONARA DE LA ALBA IULIA, program cu ghid.

Incepem calatoria cu tur pietonal si vizita la obiectivele emblematice de aici.

Cetatea Alba-Carolina este printre putinele cladiri, in stil Vauban, ramase in picioare in Europa. Acesta se refera la sistemul inovator de fortificatii conceput de inginerul militar Sébastien Le Prestre, Marchiz de Vauban. Pentru a o aduce in forma de astazi, o stea cu 7 bastioane si ziduri de 3 metri grosime, s-a muncit neintrerupt timp de 23 de ani. Cele doua santuri de aparare i-au adus faima in sud-estul Europei, iar orasul Alba-Iulia este des pus pe harta turistica a strainilor.

(Program: Luni – Duminica 09:00 – 23:00) Tarif: intrarea este gratuita

Un alt monument istoric cu care se mandreste Alba-Iulia este Palatul Apor, prima cladire civila construita in stil baroc din Transilvania. Locatari celebri au stat in camerele sale, printre care Stefan Apor, unul dintre cei mai bogati locuitori ai regiuni. Si contele de Steinville, comandant al trupelor imperiale a locuit in aceasta casa. De-a lungul anilor, fiecare proprietar si-a pus amprenta, iar caldirea a suferit modificari.

In prezent, aici exista sediul Rectoratului Universităţii „1 Decembrie 1918”, dar isi deschide usile si pentru vizitatori.

(Program vizitare: In fiecare zi de la 8 la 17:00, iar in zilele de miercuri este inchis)

Catedrala Reintregirii Neamului

Construita de arhitectul Victor Gh. Stefanescu, Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia este lacasul de cult in care au fost au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria, pe 15 octombrie 1922. Turlele sale ating si 60 de metri inaltime, iar cladirea robusta domina orasul. Uitati-va cu atentie, atunci cand pasiti in interior, pe peretii catedralei veti putea vedea portretele Doamnei Stanca si pe cel al lui Mihai Viteazul

(Program: Luni – Duminica 08:00 – 20:00)

Sosire la cazare, cina de bun venit, pensiunea La Razvan 3* - Sighetul Marmatiei.

2
Ziua 2

ZIUA II – SALINA TURDA – MARAMURES (aprox.400 km)

 

Dupa micul dejun se pleaca spre Turda, pentru vizita la Salina de la Turda.

Este unul dintre puținele obiective turistice din România incluse în celebrul ghid de călătorii Michelin, primind două stele Michelin. Experiențele deosebite ale turiștilor, mediul sănătos și magia obiectivului fac din Salina Turda una dintre cele mai mari atracții turistice din România.

Sute de mii de turiști vin anual să străbată labirintul subteran în sare

Salina Turda se găseşte în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în Salină se face din str. Salinelor 54A sau prin intrarea principală situată în centrul turistic . La Turda a fost cunoscut şi exploatat zăcământul de sare înca din cele mai vechi timpuri (dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană 50 î.C.-106 d.C.), dar exploatarea sistematica a zăcământului, începe în perioada ocupaţiei romane (106-274d.C.). Sarea era exploatată de către romani în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lăţime. În afara masivului de sare de la Durgău, romanii au exploatat şi masivul de sare de la Băile Romane (în zona ştrandului actual).

PROGRAM DE VIZITA: LUNI-DUMINICA, interval 09:00-17:00

Pret bilete: 40lei/persoana adulta si 20lei/elev,student

Masa de pranz

Sosire la cazare, cina de bun venit.

3
Ziua 3

ZIUA III – CIMITIRUL VESEL SAPANTA – MANASTIREA PERI – MANASTIREA BARSANA (aprox.90km)

Dupa micul dejun descoperim Maramuresul si vizitam:

Cel mai important monument de arta populara din tara Cimitirul Vesel – Sapanta.

Cimitirul, care cuprinde aproape 1.000 de cruci viu colorate – având un fundal albastru, devenit iconic – este o colecție de picturi naive și poeme ironice care (re)aduc la viață fragmente reprezentative din traiul și ocupațiile locuitorilor din Săpânța. Epitafurile sunt scrise la persoana I, în grai popular. Mare parte au fost scrise, vreme de peste jumătate de veac, de meşterul Stan Ioan Pătraș, întemeietorul “cimitirului vesel”. În 1977, când acesta s-a stins, tradiția a fost dusă mai departe de meşterul cioplitor în lemn Dumitru Pop Tincu.

Pe o uliță lăturalnică din apropierea cimitirului găsiți Casa Memorială Stan Ioan Pătraş – un mic muzeu care oferă vizitatorilor, în afara miniaturalelor cruci pictate, sculpturilor masive şi a basoreliefurilor, o bogată colecţie de icoane pictate pe sticlă, blide frumos decorate, costume populare săpânţene, cergi şi o suită de fotografii ale meşterului şi ale apropiaţilor acestuia. Un bust al meşterului, dăltuit în piatră, se află în faţa casei şi a atelierului său.

Cimitritul Vesel de la Săpânța, monument de artă populară de o valoare inestimabilă cu specific tradițional, este cunoscut pentru crucile viu colorate, picturile reprezentând scene din viața persoanelor înhumate, şi versurile amintind în note umoristice despre viaţa acestora.

PROGRAM DE VIZITARE: zilnic, 10.00 – 18.00.

TAXĂ DE INTRARE: adulți 8 lei/persoana, copii 5 lei/persoana.

Manastirea Peri, situata in apropierea localitatii Sapanta, judetul Maramures, a fost infiintata pe vremea voievozilor Dragosesti pe locul unei vechi sihastrii ce purta hramul Sfantul Arghanghel Mihail.

Voievodul Balcu si apoi si Drag (nepoti ai lui Dragos Voda) au daruit acestei manastiri terenuri si bunuri astfel incat in 1391 este ridicata o biserica din piatra.

Una dintre bijuteriile Maramureșului o reprezintă Mănăstirea Peri, fiind cea mai înaltă biserică de lemn din lume, chiar daca nu este încă omologată în Cartea Recordurilor cu 78 de m înălțime. Este un monument impresionant vizibilă de la 5 km distanță.

Construcția Mănăstirii a început în anul 1997, fiind o dorință a preotului paroh Grigore Luțai de a da comunității sale ceva absolut memorabil. Această biserică este construită pe trei nivele, în partea de jos fiind demisolul construit din cărămidă, unde se țin slujbele. Partea de sus a Mănăstirii este construită din 400 de metri cubi de lemn de stejar și brad.

Chiar dacă mănăstirea a fost înființată recent, de numele său se leagă secole de istorie. A existat timp de 300 de ani o biserică de piatră numită Peri, unde a fost sediul Episcopiei Române a Maramureșului în prezent, această localitate maramureșeană face parte din teritoriul Ucrainei. Biserica de atunci purta numele Sfântului Arhanghel Mihail și a fost distrusă în secolul XVIII, actuala mănăstire Peri reprezintă un tribut al vechii mănăstiri maramureșene.

La Sapanta-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania.

Aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voronetean si Faptele Apostolilor.

Intoarcere pensiune pentru masa de pranz si mai apoi vizita la Manastirea Barsana.

Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală si este compus din: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica (cu o înălțime de 57 m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela (construită pe mai multe nivele), casa maiștrilor și casa (atelierul) artiștilor. Recent a fost construit Muzeul din incinta mănăstirii.

În prezent, hramul mănăstirii se oficiază pe data de 30 iunie: "Soborul Sfinților 12 Apostoli", protectorii mănăstirii fiind cei 12 apostoli.  

Tinandu-se seama de situatia geografica, de specificul locului, de posibilitatile formarii obstilor, de dorinta credinciosilor, de destinatia prezenta si de perspectiva, precum si de alte criterii s-a stabilit ca Manastirea „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” din Barsana sa fie manastire de maici.

Taxa de intrare este de 1 leu/persoană, iar, dacă se doreşte să se facă fotografii, taxă foto-video este de 5 lei/persoana

Intoarcere la pensiune relaxare si cina seara cu ceterasi + poze cu costumele traditionale maramuresene.

4
Ziua 4

ZIUA IV-SIGHISOARA, VIZITA CU ZOLI

Ne vom indrepta spre cetatea Sighisoarei, plimbare prin oras cu ghid.

Situata in inima Transilvaniei, Cetatea medievala a Sighisoarei este legata istoric de tatal lui Vlad Tepes, Vlad Dracul, care a locuit in cetate. Construita de catre colonistii sasi in secolul XII-lea pe malul Tarnavei Mari, Sighisoara este printre putinele cetati medievale inca locuite, ea fiind inscrisa pe lista patrimoniului mondial UNESCO.  Cetatea este construita pe doua “etaje”, pe cel de sus aflandu-se Biserica din Deal si Scoala, iar la baza fiind cladirile cetatii. Zidul a fost construit in secolul al XIV-lea, avand o inaltime cuprinsa intre 4 si 14 metri, avand din loc in loc turnuri de aparare ce apartin diferitelor bresle mestesugaresti.

Din cele 14 turnuri construite initial, azi se mai pastreaza doar 9, cel mai important, devenit si simbolul Sighisoarei, fiind Turnul cu ceas cu 7 figurine ce reprezinta zilele saptamanii.

Turnul cu ceas, simbol al orasului Sighisoara. In forma actuala masoara 64 m inaltime si este o prisma dreptunghiulara cu ziduri masive, cu patru niveluri, un balcon si un acoperis in stil baroc, realizat in 1677 de trei mesteri straini. 

Ceasul si figurinele: Pacea cu trompeta si ramura de maslin, tobosarii, statuile feminine, reprezentand Dreptatea si Justitia, Calaul

Turnurile, Portile cetatii, Casa Venetiana, Casa Vlad Dracul, Casa cu Cerb.

Piata cetatii: Este inconjurata de o serie de case in care locuiau familiile nobililor orasului. Aceste case dateaza din secolul al XVIII-lea si chiar de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Masa de pranz la Sighisoara (ex.restaurant Venetia, meniul zilei), mai apoi cazare la Hotel Denis.

Dupa vizita, cazare si cina de bun venit la Hotel Denis- Danes.

5
Ziua 5

ZIUA V SIGHISOARA – BRASOV – BUCURESTI (aprox.298km)

Dupa micul dejun imbarcare retur Bucuresti, pe drum ne oprim la Brasov.

La Brasov vom face un tur pietonal, vizitand:

Biserica Neagră este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul municipiului Brașov. Clădirea gotică a fost parțial avariată în incendiul din 1689, când zidurile ei s-au înnegrit și a primit numele actual. Denumirea populară de după incendiu, „Biserica Neagră”, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV.

Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi a doua cea mai mare biserică din România, după Catedrala Mântuirii Neamului și cea mai mare construcție gotică din Europa de Sud-est. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.

Piața Sfatului reprezintă o locație de mare valoare pentru Brașov și implicit pentru România. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din acest oraș, pe aici trecând mii de turiști anual. În Piața Sfatului se organizau odinioară, în Evul Mediu și în Epoca Modernă târgurile periodice, aici întâlnindu-se neguțători veniți din Țările Române și Ungaria.

Mărfurile erau taxate lângă poarta care se afla la capătul străzii Vămii, astăzi având denumirea de strada Mureșenilor, de unde se ajungea direct în piață. Magistratul și funcționarii orașului supravegheau respectarea ordinii din piață, astfel ca fiecare comerciant să își așeze marfa în locul stabilit de Consiliul Orășănesc. Astăzi este un loc de promenadă special, plin de terase, restaurante, muzee, librării și magazine în jurul pieței și în interiorul acesteia.

Strada Sforii este localizată în municipiul Brașov, România, între străzile Cerbului și Poarta Șchei. Existența ei este atestată în documentele din secolul al XVII-lea ca un simplu coridor, pentru a ajuta munca pompierilor. Lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, ceea ce îi conferă titlul de cea mai îngustă stradă a orașului Brașov. Strada Sforii, cu o lungime de 80 metri, reflectă tendințele de urbanizare a Brașovului medieval.

Sosire inapoi in Bucuresti aprox ora 20:00-21:00 in functie de conditiile de meteo si trafic.

 

LOCATIE

SERVICII INCLUSE:

 • 4 nopti cazare in camere duble/triple cu demipensiune Sighetul Marmatiei, pensiune 3*
 • transport Bucuresti – Maramures si retur cu autocare clasificate pentru transport intern si international;
 • insotitori de grup/sau animatori
 • vizita la principalele atractii din zona si la obiective propuse in program
 • distractie si voie buna
 • proba costume populare sesiune fotografii si seara cu ceterasi si surpriza in ultima seara

NU SUNT INCLUSE:

 • intrarile la obiectivele turistice din program
 • excursiile optionale
 • cheltuieli personale
 • masa de pranz, contra cost grup organizat: masa fel principal si desert(meniul zilei) aprox 17 lei/pers